Op werkdagen voor 17:00 besteld?
Binnen 24 uur verzonden!

Welke kabels worden waarvoor gebruikt?

Er zijn vele soorten installatiekabel en grondkabel. Welke je waarvoor gebruikt is afhankelijk van verschillende factoren. Om te bepalen welke kabel je nodig bent, of wanneer je twijfelt tussen bijvoorbeeld XMvK of YMvK, vindt je hieronder per soort kabel meer uitleg over de verschillen.

Ook met deze informatie blijft het verstandig om een erkend installateur in te schakelen, deze kunnen u nog beter voorzien van de juiste adviezen wanneer zij de situatie hebben bekeken.
Geen installateur nodig? Gebruik dan onderstaande informatie en kies voor veiligheid, zekerheid en kwalitatieve kabels van bijvoorbeeld TKF.

Installatiekabel

Installatiekabels worden vooral gebruikt voor laagspanningsinstallaties tot 1000 volt. Denk hierbij aan installaties in woningen en/of kantoren.

LET OP! Wij adviseren voor het gebruik in de grond, grondkabels. Moet u toch onder de grond, dan altijd in een mantelbuis verwerken als additionele bescherming van de kabel.

YMvK kabel

De YMvK installatiekabel is de meest gebruikte kabel voor laagspanningsinstallaties tot 1000 volt en is uitermate geschikt voor ruimtes waar het vochtig is of waar er hoge brandveiligheidseisen worden gesteld en is daarmee geschikt voor blootstelling aan hoge omgevingstemperaturen. Met een maximum van 90° constante temperatuur en een tijdelijke overbelasting van 130° mag plaatsvinden.
YMvK kabel is volgens ons dé kabel om te gebruiken ipv de XMvK kabel.

TKF Installatiekabel YMvK Dca | 5G2,5mm²

2,66
3,22 inc. btw

TKF Installatiekabel YMvK Dca | 3G1,5mm²

1,07
1,29 inc. btw

TKF Instalflex YMvK-SS Dca | 5G25mm²

28,12
34,03 inc. btw

Eldra Installatiekabel YMvK Dca | 5G2,5mm² | Per meter

2,64
3,19 inc. btw

TKF Installatiekabel YMvK Dca | 3G2,5mm²

1,62
1,96 inc. btw

Eldra Installatiekabel YMvK Dca | 3G4mm² | Per meter

2,46
2,98 inc. btw

Eldra Installatiekabel YMvK Dca | 3G2,5mm² | Per meter

1,60
1,93 inc. btw

XMvK kabel

De XMvK kabel is geschikt voor lichte voedingen van 450V tot 750V, dit komt hoofdzakelijk door de dunnere isolatie van de kabel, en zijn hiermee dus ook niet geschikt voor het bundelen van meerdere kabels. De XMvK kabel heeft een lagere isolatiewaarde en dikte waardoor hij wat soepeler is dan de YMvK kabels.

Het verschil tussen YMvK & XMvK

De grootste verschillen tussen YMvK kabel en XMvK kabel zit in kwaliteit, isolatiedikte en de maximale belasting die de kabels aankunnen. Zo is de isolatiedikte van XMvK kabels 0.6mm terwijl de YMvK kabels een minimale dikte hebben van 0.7mm. De XMvK is hierdoor vaak wel wat soepeler, wat makkelijke is bij de installatie. Echter is de YMvK altijd “moeilijk brandbaar” en volgens ons dus de juiste keuze.

Deze verschillen zijn ook zichtbaar in de prijs, een XMvK kabel is vaak goedkoper dan een YMvK kabel, maar voor deze lagere prijs levert u behoorlijk in op het gebied van isolatie en veiligheid.

Grondkabel

Grondkabels zijn ontwikkeld voor een directe verwerking in de grond, zonder extra additionele bescherming als een bijv. mantelbuis. Net als installatiekabels zijn grondkabels geschikt voor laagspanningsinstallaties tot 1000 volt. Denk hierbij aan installaties in en rondom woningen of kantoren, of voor uw verlichting in de tuin. Meer lezen over hoe u een grondkabel aanlegt in de tuin?

YMvK-AS en XMvK-AS

Voor installatiekabel en grondkabel geldt hetzelfde mbt de samenstelling van de kabel wanneer het gaat om de verschillen tussen de XMvK en YMvK versie. Hierboven leest u wat de verschillen zijn hiertussen.

VO-YMvK-AS & VG-YMvK-AS

Het verschil tussen VO-YMvK-AS grondkabel en VG-YMvK-AS grondkabel is de wijze waarop de kabel is bewapend/beschermd. De grondkabels kunnen op twee manieren bewapend zijn, de aardscherm (aardlitze) kan bestaan uit een stalen omvlochten mantel en wordt aangeduid met VO-.

Daarnaast wordt er vanaf 10mm² ook gewerkt met grondkabels waarvan de aardscherm bestaat uit gegalvaniseerde staaldraden en deze kabels worden aangeduid met VG-.

TKF Grondkabel VO-YMvK-AS Dca | 3×2,5mm²

3,25
3,93 inc. btw

TKF Grondkabel VO-YMvK-AS Dca | 3×1,5mm²

2,35
2,84 inc. btw
VG-YMVKAS-4x16

TKF Grondkabel VG-YMvk-As Dca | 4x16mm²

18,18
22,00 inc. btw

Eldra Grondkabel VO-YMvK-AS Dca | 5×2,5mm² | Per meter

4,64
5,61 inc. btw

TKF Grondkabel VO-YMvK-AS Dca | 3x10mm²

11,33
13,71 inc. btw

Nog vragen over installatiekabel en grondkabel ?

Neem contact met ons op! We houden niet van onbeantwoorde vragen en beantwoorden dan ook graag alle vragen die u heeft, per e-mail, telefoon of in de winkel.

GRATIS VERZENDING (VANAF €100,- EX BTW)

Op werkdagen voor 17:00 besteld = binnen 24 uur verzonden! Wij werken samen met transporteurs die zijn gespecialiseerd in vervoer en levering van elektromaterialen.

DE GOEDKOOPSTE IN KWALITEIT

Al onze kabels voldoen aan de nieuwe CPR norm. We zetten ons dagelijks in om de beste Europese merken tegen de scherpste prijs te leveren.

VAKMENSEN

Bij Elektroproducten werken ervaren elektromonteurs met passie voor hun vak en materialen. We adviseren graag en zorgen dat er alleen kwaliteit in ons assortiment zit.