Op werkdagen voor 17:00 besteld?
Binnen 24 uur verzonden!

Welke kabel word gebruikt in de tuin en hoe werkt dat?

Voor het aanleggen van elektriciteit in de tuin gebruikt u  een grondkabel. Omdat een grondkabel in de aarde ligt moet hij beter bestand zijn tegen weersinvloeden en is hij sterker . De buitenkant van de kabel bestaat uit een buitenmantel met daarin een stalen gevlochten mantel daaronder bevind zich een aardlitze welke word gebruikt als de aarddraad. Dit maakt de kabel stevig, waardoor hij niet direct kapot gaat door bijvoorbeeld een schep of stenen. Bovendien is een grondkabel goed geïsoleerd, waardoor er geen water of ongedierte in de kabel kan komen. Binnenin de grondkabel zit een binnenmantel met daarin de geïsoleerde koperaders verwerkt.

Welke type grondkabel moet ik gebruiken?

Als u een grondkabel wilt aanleggen is het belangrijk dat u weet welke grondkabel u nodig heeft voordat u er een koopt. Kijk bij de aankoop van een grondkabel allereerst naar de dikte van de aders. Hoe dikker de aders zijn, des te hoger de toelaatbare stroom. De minimale doorsnede van een grondkabel is 1,5 mm², de maximale doorsnede 300 mm². Om de juiste keuze te maken moet u weten hoeveel vermogen er word verbruikt en dus hoeveel stroom er door de grondkabel heen gaat lopen.

Naast de doorsnede en het vermogen speelt ook de brandveiligheid een grote rol. Veel grondkabels met een lagere brandklasse dan Dca mogen niet meer worden gebruikt. Voor de indeling van grondkabels op basis van brandveiligheid worden zeven brandklassen gebruikt. In Nederland mag u enkel een grondkabel aansluiten met de juiste brandklasse B2ca, Cca, of Dca, volgens de NEN8012 en de CPRnorm.

Bij Elektroproducten kunt u gerust uw grondkabel kopen, alle grondkabels in ons assortiment voldoen aan alle vereisten op het gebied van brandklasse, de NEN en CPR normen.

TKF Grondkabel VO-YMvK-AS Dca | 5×1,5mm²

3,27
3,96 inc. btw

Eldra Grondkabel VO-YMvK-AS Dca | 4×2,5mm² | Per meter

3,88
4,70 inc. btw

Eldra Grondkabel VO-YMvK-AS Dca | 2×2,5mm² | Per meter

2,53
3,06 inc. btw

TKF Grondkabel VO-YMvK-AS Dca | 2×2,5mm²

2,46
2,98 inc. btw

TKF Grondkabel VO-YMvK-AS Dca | 3×2,5mm²

3,18
3,85 inc. btw

In 9 stappen uw grondkabel aansluiten

Stap 1: Leg alle benodigdheden klaar

Rol de grondkabel uit en leg uw geïsoleerd gereedschap klaar. Wat is mooier dan de klus in één keer af te ronden.

Stap 2: Zorg dat het kabeltekening binnen handbereik ligt

Heeft u een kabeltekening gemaakt? Leg deze dan in de buurt van de plek waar u aan het werk gaat. Wanneer u niet precies meer weet hoe de grondkabel loopt dan kunt u dat hierop terugvinden. Met een goede voorbereiding wordt een grondkabel aansluiten een stuk eenvoudiger.

Stap 3: Installeer een aparte groep in de meterkast

Installeer een nieuwe groep in de groepenkast of gebruik een reservegroep. Omdat de kabel buiten ligt is de kans op kortsluiting groter dan binnen. Als u de kabel aansluit op een bestaande gebruikte groep, kunt u bij een kortsluiting alle apparaten die op deze groep zijn aangesloten niet meer gebruiken.

Stap 4: Graaf de geulen

Begin met de geulen te graven. Doe dit aan de hand van de opgestelde kabeltekening. Neem de NEN1010-richtlijnen in acht te nemen. Grondkabels moeten minimaal 50 centimeter onder het grondoppervlak liggen. Graaf de geulen iets dieper dan zit u altijd goed.

Stap 5: Maak een gat in de muur

Om de grondkabel aan te sluiten op de groepenkast boort u een gat in de buitenmuur. Het is beter om vanaf binnen naar buiten en schuin naar beneden te boren. Zo voorkomt u dat er water door het gat naar binnen stroomt. Trek de grondkabel door het gat in de muur. U kunt eventueel ook een lasdoos op de buitenmuur plaatsen en de grondkabel hierop aansluiten.

Stap 6: Schakel de stroom uit

Omdat u met elektriciteit werkt, schakelt u eerst de stroom uit voordat u de grondkabel gaat aansluiten. Hiermee is de kans op een stroomschok een stuk kleiner.

Stap 7: Leg de grondkabel in de geulen

Leg de grondkabel in de gegraven geulen. Leg hem niet te strak in de geulen. Bij temperatuurverschillen heeft de kabel dan nog wat speling en heeft u bij het aansluiten lengte genoeg.

Stap 8: Sluit de elektra aan en controleer of het werkt.

Wanneer de grondkabel in de gleuven ligt, maakt u de benodigde aftakkingen (dit kan met grondmoffen) om lichtpunten, schakelaars en contactdozen op aan te sluiten. Test daarna of de elektra werkt. Maak alle verbindingen en aftakkingen waterdicht. Gebruik hiervoor giethars dat is bijgevoegd in de gietmoffen.

Stap 9: Maak de geulen dicht

Wanneer alle elektra werkt en de aftakkingen waterdicht zijn, kunt u de geulen weer dichtmaken.

Nog vragen?

Stel ze gerust, neem contact met ons op per e-mail of telefoon en wij helpen u graag met al uw vragen omtrent het aansluiten van een grondkabel.

Vaak gebruikte artikelen voor het aanleggen van een Grondkabel:

R9P09616

Schneider Inst. Automaat | R9P09616 | 16A 1P+N B-kar. 6Ka

10,88
13,16 inc. btw
Wago verbindingsklem 221-413

Wago Verbindingsklem 3-Voudig | 221-413 | Per 50 stuks

15,66
18,95 inc. btw

Eldra Grondkabel VO-YMvK-AS Dca | 2×2,5mm² | Per meter

2,53
3,06 inc. btw
OBO Gietmof

OBO Gietmof pakket T60 | 2010007

23,78
28,77 inc. btw

GRATIS VERZENDING (VANAF €100,- EX BTW)

Op werkdagen voor 17:00 besteld = binnen 24 uur verzonden! Wij werken samen met transporteurs die zijn gespecialiseerd in vervoer en levering van elektromaterialen.

DE GOEDKOOPSTE IN KWALITEIT

Al onze kabels voldoen aan de nieuwe CPR norm. We zetten ons dagelijks in om de beste Europese merken tegen de scherpste prijs te leveren.

VAKMENSEN

Bij Elektroproducten werken ervaren elektromonteurs met passie voor hun vak en materialen. We adviseren graag en zorgen dat er alleen kwaliteit in ons assortiment zit.