Op werkdagen voor 17:00 besteld?
Binnen 24 uur verzonden!

Wat zit er in een meterkast

In de meterkast bevinden zich essentiële nutsvoorzieningen en elektrische componenten.
Meestal omvat dit:

Elektriciteitsmeter: Meet het elektriciteitsverbruik van het gebouw voor facturering.
Gasmeter: Meet het gasverbruik in het gebouw.
Watermeter: Meet het waterverbruik in het gebouw.

Groepenkast:
Bevat schakelaars die de stroomtoevoer naar verschillende circuits regelen. Hierdoor kunnen individuele circuits worden geactiveerd of gedeactiveerd en wordt beschermd tegen overbelasting en kortsluiting.

  • Hoofdschakelaar: Schakelt voor de veiligheid alle stroom in of uit.
  • Aardlekschakelaar: Biedt bescherming tegen lekstromen en stroomonderbreking in geval van een aardlek.

Sommige meterkasten kunnen ook communicatieapparatuur bevatten, zoals aansluitingen voor telefoon- of internetservices. De samenstelling kan variëren afhankelijk van de locatie en voorschriften. Het doel is een georganiseerde en veilige ruimte nutsvoorzieningen en elektrische infrastructuur.

De normen van de meterkast

NEN staat voor het Nederlands Normalisatie-instituut (NNI). Het is een organisatie in Nederland die verantwoordelijk is voor het ontwikkelen en publiceren van nationale normen. Deze normen stellen richtlijnen van specificaties vast voor producten, diensten en processen, en ze dienen als referentiepunten om ervoor te zorgen dat producten en diensten veilig, betrouwbaar en van hoge kwaliteit zijn.

Enkele andere relevante afkortingen zijn:

EN: Europese norm. Deze normen worden ontwikkeld door het Europese Comité voor Normalisatie (CEN) en worden in veel Europese landen gevolgd.

IEC: Internationale Elektrotechnische Commissie. IEC-normen zijn internationale normen met betrekking tot elektrotechniek en elektronica.

Deze organisaties spelen een cruciale rol in het vaststellen en handhaven van normen om ervoor te zorgen dat producten en diensten voldoen aan bepaalde kwaliteits- en veiligheidsnormen, en dat ze compatible zijn op nationaal en internationaal niveau.

NEN 1010: Deze norm stelt eisen voor het ontwerpen en installeren van veilige laagspanningsinstallaties, inclusief de meterkast. Het omvat richtlijnen voor lay-out, bescherming, aarding en andere aspecten van de elektrische installatie.

NEN-EN-IEC 61439: Deze norm behandelt technische specificaties en testmethoden voor schakel- en verdeelinrichtingen, inclusief groepenkasten in meterkasten. Het geeft richtlijnen voor fabricage en testen van deze apparatuur.

NEN 2768: Specifieke norm voor gasmeters in meterkasten, met eisen voor installaties en prestaties in woningen en woongebouwen.

Het is heel belangrijk om actuele normen te raadplegen en lokale voorschriften te volgen, omdat deze periodiek kunnen worden bijgewerkt. Installateurs en aannemers moeten op de hoogte blijven van deze normen om veilige en conforme meterkasten te ontwerpen en installeren.

Huidige norm (NEN 2768 – vijfde editie) van de meterkast

De huidige norm (vijfde editie) van de meterkast introduceert enkele aanpassingen, waaronder:

  • De meterruimte mag niet verder dan 3 meter van de toegang tot woning liggen.
  • De minimale breedte van de meterruimte is vergroot naar 770 mm.
  • De minimale diepte van de meterruimte is aangepast voor langbouw en gelijkgetrokken met hoogbouw (350 mm).
  • Ventilatie met behulp van roosters is nuttig, onder andere ter bevordering van een goede luchtcirculatie, dit kan helpen tegen ongewenste opwarming van het drinkwater.
  • Specifieke eisen voor mantelbuizen en kleurcoding zijn geïntroduceerd.

Toekomstige verandering

In de nabije toekomst zullen we waarschijnlijk verdere aanpassingen zien aan de normen van de meterkast, gezien de opkomst van nieuwe technologie. Voorspelde veranderingen omvatten:

  • Toename van componenten in de meterkast door meer verbruikers, zonnepanelen, warmtepompen en elektrische auto’s.
  • Grotere installaties, zoals pv-omvormers en waterpompen, zullen extra eisen stellen aan de meterkast.
  • Mogelijke modulaire inrichting en een aparte techniekruimte voor toekomstige ontwikkelingen, vooral in een ‘glasloze’ toekomst met een focus op waterpompen.

Voor meer informatie

De meterkast van de toekomst (ew-installatietechniek.nl)

Voorzet vouwbladen en bouwkast mijnaansluiting.nl v1

GRATIS VERZENDING (VANAF €100,- EX BTW)

Op werkdagen voor 17:00 besteld = binnen 24 uur verzonden! Wij werken samen met transporteurs die zijn gespecialiseerd in vervoer en levering van elektromaterialen.

DE GOEDKOOPSTE IN KWALITEIT

Al onze kabels voldoen aan de nieuwe CPR norm. We zetten ons dagelijks in om de beste Europese merken tegen de scherpste prijs te leveren.

VAKMENSEN

Bij Elektroproducten werken ervaren elektromonteurs met passie voor hun vak en materialen. We adviseren graag en zorgen dat er alleen kwaliteit in ons assortiment zit.