Op werkdagen voor 17:00 besteld?
Binnen 24 uur verzonden!

Hoe monteer ik een inbouwdoos? (Lasdoos)

Inbouwdozen worden in elke elektrotechnische installatie gebruikt, en worden ook wel “lasdozen” genoemd. Wanneer u schakelmateriaal wilt plaatsen, zal er een inbouwdoos gemonteerd moeten worden op de plaats waar het schakelmateriaal geplaatst gaat worden.

Welk type of merk inbouwdoos er word gebruikt maakt op zich niet uit, de meeste merken hebben standaard maten. Het meest voorkomende type is de MD4050. Dit type is geschikt voor buisdiameter 16 mm en 19 mm en is instelbaar voor een diepte van 40 mm en 50 mm.

Montage van een inbouwdoos in 10 stappen uitgelegd:

Stap 1:
– Teken de plaats waar u de inbouwdoos wilt gaan monteren af. Houd er rekening mee dat de buis zal moeten worden ingevoerd.

Stap 2:
– Maak een gat in de muur op de plaats van de afgetekende inbouwdoos. Zorg er voor dat het gat in de muur de juiste diepte heeft om de inbouwdoos te monteren (40 of 50 mm).

Stap 3:
– Vanaf het gat zal er een gleuf in de wand gemaakt moeten worden om de leiding aan te leggen. U kunt het beste de leidingen zo recht mogelijk in de muur maken.

Stap 4:
– Wanneer u het gat heeft gemaakt, plaatst u de inbouwdoos in de muur en zet je deze vast in de muur, zelfklemmend of met roodband of kit.

Stap 5:
– Nadat de inbouwdoos is geplaatst en er een gleuf is gemaakt voor de leiding (die doorloopt naar de centraaldoos), kunt u de leiding plaatsen en aansluiten op de uitgang van de
inbouwdoos.
Ons advies voor de leiding is een voorbedrade flexibele buis hiermee hoeft u zelf geen draden meer te trekken. Natuurlijk kunt u ook een installatiebuis gebruiken zodat het
trekken van de draden achteraf kan worden gedaan.

Stap 6:
– Wanneer u een installatiebuis gebruikt heeft i.p.v. voorbedrade flexibele buis kunt u nu de benodigde draden door de installatiebuis trekken. Gebruik hiervoor een
trekveer waar u de draden aan vast maakt en de draden makkelijk door de leiding kunt trekken.

Stap 7:
– Knip de draden af zodat ze lang genoeg  zijn om aan te sluiten. Stript de draden 1 centimeter af en verbindt de installatiedraden in een daarvoor geschikte lasklem.

Stap 8:
– Nadat u de draden in de lasklem heeft vastgeklemd kunt u de draden centraaldoos met elkaar verbinden.

Stap 9:
– Wanneer alle draden netjes afgewerkt zijn sluit u de inbouwdoos zodat u de overgebleven gaten in de muur kunt opvullen.

Stap 10:
– Als laatste kunt u nadat de opvulling in de muur is opgedroogd, de inbouwdozen weer openen en het schakelmateriaal plaatsten.

Benodigdheden monteren inbouwdoos:

Preflex-buis-16mm

Preflex Flexibele buis 16mm | 3G2,5mm² | 100 mtr.

152,08
184,02 inc. btw
Wago verbindingsklem 221-413

Wago Verbindingsklem 3-Voudig | 221-413 | Per 50 stuks

15,66
18,95 inc. btw
VD-voordeel-pakket

VD-Draad Combinatiepakket | Blauw – Bruin – Groen/Geel en Zwart

120,75
146,11 inc. btw

Wavin PVC Installatiebuis LF | 16mm – Creme | 4 Meter

1,78
2,15 inc. btw

ABB Inbouwdoos MD4050 | 1x 16/19mm

1,86
2,25 inc. btw
PTS4 Striptang

Elcontrol Striptang | 0,2mm² t/m 6mm² | PTS4

27,50
33,28 inc. btw

GRATIS VERZENDING (VANAF €100,- EX BTW)

Op werkdagen voor 17:00 besteld = binnen 24 uur verzonden! Wij werken samen met transporteurs die zijn gespecialiseerd in vervoer en levering van elektromaterialen.

DE GOEDKOOPSTE IN KWALITEIT

Al onze kabels voldoen aan de nieuwe CPR norm. We zetten ons dagelijks in om de beste Europese merken tegen de scherpste prijs te leveren.

VAKMENSEN

Bij Elektroproducten werken ervaren elektromonteurs met passie voor hun vak en materialen. We adviseren graag en zorgen dat er alleen kwaliteit in ons assortiment zit.