Op werkdagen voor 17:00 besteld?
Binnen 24 uur verzonden!

De ontwikkeling van VD Draad

Voor vele decennia is VD-draad essentieel geweest voor elektrische bekabelingstoepassingen voor zowel residentiële als commerciële doeleinden. Maar van 1970 tot nu zijn er aanzienlijke veranderingen gezien in de materialen, normen en toepassingen van VD-draad. Laten we de verschillen bekijken die er zijn tussen het huidige gebruik van VD-draad en dat van 1970.

Materialen & Productieprocessen

In het verleden bestond VD-draad voornamelijk uit koperen geleiders en PVC-isolatie. Materiaalkwaliteit en productieprocessen zijn sinds 1970 aanzienlijk verbeterd. Dus VD-draad wordt vaak gemaakt met zuiverder koper. Dit levert betere geleidbaarheid en efficiëntie op. Geavanceerde isolatiematerialen zoals thermoplastische elastomeren (TPE) worden ook gebruikt. Deze materialen zijn duurzamer en flexibeler.

Veiligheidsnormen

Strengere normen en regels zijn in de loop der tijd ingevoerd om de veiligheid van elektrische bedradingssystemen te garanderen. Dit betekent dat VD-draad van vandaag veel veiliger is dan die van 1970. Strengere eisen voor brandveiligheid, temperatuurbestendigheid en mechanische integriteit worden vervuld door moderne VD-draad. Dit verhoogt de veiligheid van huizen en gebouwen. In huizen die voor 1970 zijn gebouwd worden nog steeds oude kleurcodes gebruikt voor bedrading. Dit kan gevaarlijk zijn omdat de kleuren niet meer voldoen aan de huidige normen. Daarom moeten elektriciens extra voorzichtig zijn als ze met oude bedrading werken.

Toepassingen en gebruik

VD-draad werd in 1970 voornamelijk gebruikt voor fundamentele elektrische installaties in woningen en commerciële gebouwen. Maar nu heeft de VD-draad een veel grotere reeks aan toepassingen. VD-draad wordt nu veel gebruikt in industriële omgevingen. Maar ook in: autotoepassingen, hernieuwbare energie-installaties en geavanceerde elektronica en residentiële installaties.

Efficiëntie en kosten

Modern VD-draad is niet alleen veiliger, maar ook efficiënter in gebruik dankzij verbeterde materialen, productiemethoden en ontwerp. Betere geleidbaarheid en verminderde weerstand zullen op lange termijn energieverlies en operationele kosten verminderen. Modern VD-draad biedt aanzienlijke voordelen op het gebied van veiligheid, betrouwbaarheid en efficiëntie, hoewel de initiële kosten mogelijk iets hoger zijn dan die van 1970.

Strengere voorschriften materialen, verhogen veiligheid

In het kort vertegenwoordigt de ontwikkeling van VD-draad tussen 1970 en nu een opmerkelijke vooruitgang in materialen, veiligheidsnormen en toepassingen binnen de elektrische industrie. De overgang naar modernere materialen, strengere voorschriften en een bredere selectie aan toepassingen heeft geleid tot aanzienlijke verbeteringen in prestaties, veiligheid en efficiëntie van elektrische bedradingssystemen.

De verschillen tussen voor en na 1970

Er zijn enkele belangrijke verschillen in elektrische bedrading om rekening mee te houden wanneer u werkt aan een huis dat is gebouwd rond of voor 1970, zoals oude kleur codes, verouderde elektrische panelen en bedradingstypen, strengere normen voor moderne VD-draad en broos en gebarsten rubberen isolatie.

Oude kleur codes:
Oudere huizen gebruiken mogelijk nog steeds oude kleurcodes voor hun bedrading, wat gevaarlijk kan zijn omdat de kleuren niet langer voldoen aan de huidige normen. Om dit probleem op te lossen, moet u vooral voorzichtig zijn bij het werken met oude kabels en controleren of de kleur overeenkomt met de huidige normen.

Kleurcodes van voor en na 1970

VD Draad voor en na 1970

Bron: Wikipedia

Verouderde elektrische panelen en bedradingstypen:

Huizen uit die tijd hebben mogelijk verouderde elektrische panelen en bedradingstypen die niet aan de huidige veiligheidsnormen voldoen. Om dit probleem op te lossen, moet u extra aandacht besteden aan de staat van uw bestaande bedrading en een gekwalificeerde professional de bedrading laten inspecteren en indien nodig upgraden.

Strengere normen voor moderne VD-draad:
Moderne VD-draden voldoen aan strengere normen voor brandbeveiliging, temperatuurbestendigheid en mechanische integriteit. Hierdoor zijn ze aanzienlijk veiliger dan de VD-draden uit de jaren zeventig. Om optimaal van dit voordeel te profiteren zult u bijzondere aandacht moeten besteden aan de staat van uw bestaande bedrading. Indien nodig moet u deze laten inspecteren en upgraden door een gekwalificeerde professional.

Broos en gebarsten rubberen isolatie:
Oude rubberen isolatie kan broos worden of barsten, waardoor draden bloot komen te liggen en het risico op kortsluiting en brand toeneemt. Om dit probleem op te lossen, moet u extra voorzichtig zijn bij het werken met oude leidingen. Indien nodig moet u de isolatie vervangen door nieuwe materialen die aan de huidige veiligheidsnormen voldoen.

Twijfel? Laat het over aan de erkende installateur. 
Twijfelt u over het gebruik van uw draden in huis of op kantoor, komt u andere draden tegen of lijkt het gebruik nog anders dan weergegeven op deze pagina. Laat het dan over aan een erkend installateur, het kan gevaarlijk zijn om hiermee aan de slag te gaan wanneer u twijfelt.

GRATIS VERZENDING (VANAF €100,- EX BTW)

Op werkdagen voor 17:00 besteld = binnen 24 uur verzonden! Wij werken samen met transporteurs die zijn gespecialiseerd in vervoer en levering van elektromaterialen.

DE GOEDKOOPSTE IN KWALITEIT

Al onze kabels voldoen aan de nieuwe CPR norm. We zetten ons dagelijks in om de beste Europese merken tegen de scherpste prijs te leveren.

VAKMENSEN

Bij Elektroproducten werken ervaren elektromonteurs met passie voor hun vak en materialen. We adviseren graag en zorgen dat er alleen kwaliteit in ons assortiment zit.