UTP Netwerkkabels en Toebehoren 

Kwaliteitskabels met massief koperen aders voor het versturen van informatie in een computernetwerk. 

' Welk type UTP kabel heb ik nodig? '

Netwerkkabels (ook wel ethernetkabels, patchkabel, LAN of internetkabel genoemd) zijn er in verschillende soorten. Kijken we naar afscherming (bescherming tegen elektromagnetische storing) dan kunnen we 3 so...

Meer informatie

Kwaliteitskabels met massief koperen aders voor het versturen van informatie in een computernetwerk. 

' Welk type UTP kabel heb ik nodig? '

Netwerkkabels (ook wel ethernetkabels, patchkabel, LAN of internetkabel genoemd) zijn er in verschillende soorten. Kijken we naar afscherming (bescherming tegen elektromagnetische storing) dan kunnen we 3 soorten onderscheiden.  Komt de kabel vrij te liggen van apparaten of andere kabels die magnetische velden creëren dan volstaat een normale UTP kabel. Ligt de kabel wel in een storingsgevoelige omgeving (bij zware apparaten of in een buis met bv stroomkabels) dan raden we aan een afgeschermde kabel te nemen van de F/UTP, S/FTP of SF/UTP klassse. Hieronder lees je het verschil tussen de verschillende soorten afgeschermde kabels.

U/UTP (oude naam: UTP)

De 'unshielded twisted pair' is UTP kabel zonder extra afscherming tegen storing van buitenaf. Prima voor thuisgebruik waarbij de kabel vrij ligt van apparaten of kabels die het datasignaal kunnen storen.

F/UTP (oude naam: FTP)

FTP ('foiled twisted pair') kabel heeft een folie om alle aders heen die bescherming biedt tegen interferentie/ storing van buitenaf. We raden deze kabel aan als de kabel bij andere kabels of apparatuur wordt gelegd die storing kan veroorzaken.

S/FTP (oude naam: S-STP)

De S/FTP kabel heeft een extra bescherming ten opzichte van de F/UTP variant. Alle kabelparen zijn voorzien van een folie en alle aders zitten ingepakt in een gevlochten afscherming. Deze kabel is dan ook het beste beschermd tegen storingen van buitenaf. We raden het gebruik van deze kabel in zakelijke omgevingen waar met zware apparatuur wordt gewerkt.

'Welke snelheden halen de verschillende UTP kabels?'

Categorie Snelheid Doorvoersnelheid
CAT5e 1000 Mbit/s 100 Mhz
CAT6 1000 Mbit/s 250 Mhz
CAT7 10.000 Mbit/s 600 Mhz


De doorvoersnelheid geeft aan hoeveel gegevens tegelijkertijd over de kabel gestuurd kunnen worden. 

Informatie sluiten
  • UTP CAT5/ CAT6/ CAT7 kabels
  • Connectoren

    Voor onafgeschermde UTP kabels kunt u gebruik maken van de 'unshielded' connector. Heeft u een afgeschermde kabel (FTP/SSTP) dan kunt u deze bevestigen aan een 'shielded' connector. De connector kunt u aan kabel bevestigen met een krimptang, deze vindt u onder het kopje 'accessoires' in de connector productinformatie.

  • Gereedschap
  • Kabeltule